Arcade Fire - Everything Now

Arcade Fire - Everything Now

 3 augustus 2017

 

De eerste ervaring met Arcade Fire was op 4 juli 2010 op het Rock Werchter Festival. In zeer goed gezelschap. Zo ook op het affiche, waar onder anderen ook Pearl Jam, Them Crooked Vultures, The Black Keys, Porcupine Tree, Editors en Muse te zien waren. The Suburbs was nog niet eens uitgebracht, dus de setlist bestond voornamelijk uit nummers van de albums Arcade Fire, Funeral & Neon Bible, aangevuld met nog uit te brengen nummers van The Suburbs. Sindsdien is het heel hard gegaan met de ontwikkeling van de band.

 

Mijn persoonlijke muziekheld David Bowie ontdekte The Arcade Fire al vroeg, ging naar diverse optredens en volgde de band op de voet. Hij zou tijdens een tweetal optredens in 2015 op het podium komen voor een duet bij het nummer “Wake Up”. hij is zelfs te horen als achtergrondzanger op het nummer Reflektor op het gelijknamige album. Hij vond het nummer zo goed, dat hij zelfs nog “grapte” het nummer zelf uit te brengen als Arcade Fire dat niet zelf snel zouden doen. Tijdens het spelen van een surprise performance op Primavera Sound 1 juni 2017 zei Win Butler bij het nummer Reflektor “I miss David Bowie so much. Wherever you are, god bless.” 

 

Na Everything now een aantal keer volledig te luisteren vond ik het interessant. Goede sfeer en variatie in muziek. Diverse stijlwisseling. Er blijft veel hangen, mede door de verwerking van albumconcept in alle nummers. Ik herken zeker Bowie invloeden bij de thematiek verwerking. De doorslag geeft voor mij de inhoud.

 

Niet alleen de titel song van het album drukt duidelijk uit waar het in onze maatschappij zo vaak mis gaat. Uiterlijk vertoon en de jacht op meer, terwijl het hart achterblijft met onverrichte hopen die er in hun kern toe doen. De rest van het album staat er bol van. 

Diepgaand ervaren en dromen najagen is ook lastiger dan oppervlakkige snelle consumptie. “Love is hard, Sex is easy”.  Te veel mensen gaan door het leven met vrees om te doen wat nodig is om te bereiken wat ze diep in hun hart willen, mochten ze al weten wat ze willen. Ze blijven hangen in hun uitzichtloze situatie van vals comfort, hopend dat dit het minst pijnloos is. Dat iemand ze uit hun persoonlijk lijden verlost. Of daar zelf voor kiezen. 

Het doet me vaak pijn om te zien hoe mensen worstelen met hun gedachten, wensen en verwachtingen. Dit bij tijd en wijlen te ervaren. Om besluiten en voornemens, die ogenschijnlijk eenmaal gemaakt zijn, door dagelijkse beslommeringen volledig in twijfel te trekken. In zulke situaties is ontsnappen aantrekkelijk. “Let me get messed up, when the times get rough”.

 

De boodschap en muzikale performance zette me ertoe aan om alle albums nog eens met huidige oren te beluisteren. In volgorde Reflektor / The Suburbs / Neon Bible / Funeral / Arcade Fire. Luisterend, van nieuw naar oud, kom ik tot de conclusie dat de maatschappijkritische tonen in elk album al lang aanwezig waren. ondersteund door een zeer doorontwikkelde stijl door de jaren heen. 

Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik alle albums meerdere malen heb gehoord, maar mijn oude oren nooit echt hebben geluisterd. Het wezenlijke verschil mag duidelijk zijn. Ik “voelde” de band nog nooit. Dat neem ik mezelf overigens niet kwalijk. There is Infinite Content, I can't listen to everything now. Daarbij ben ik vrij content met waar ik op dat moment wel naar luisterde. 

 

Ik ben er zeker van dat ik het album de komende jaren nog een aantal keer zal luisteren. Dit is voor mij een album voor bepaalde momenten. Sommige ervaringen moet je op geschikte momenten tot je nemen. 

 

Voor nu heb ik de ervaring gehad en met het uitzicht op 5 voorgaande albums heb ik weer een heerlijk vooruitzicht op toevoeging op de infinite content. Het kaf van het koren scheiden. Inhoud. 

 

Arcade Fire will rise above Everything Now 

 

 

Arcade Fire voor mij de potentie om met hun boodschap boven velen uit te stijgen. Wat een Oeuvre. En ik mag er nog echt aan beginnen.

 

 

Album credentials:

 

Summary: The fifth full-length studio release for the Canadian indie rock band was co-produced with Daft Punk's Thomas Bangalter, Portishead's Geoff Barrow, Markus Dravs, and Pulp's Steve Mackey.

Record Label: Columbia

Genre(s): Pop/Rock, Alternative/Indie Rock, Alternative Pop/Rock, Indie Rock

Name: Arcade Fire

 

Picture: Arcade Fire

Credit: Primary Artist